Gyógyító tápláléknövények
2020. július 17. írta: Gonzlik

Gyógyító tápláléknövények

„Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk" 

 

Az egészséges táplálkozással, megelőzzük a betegségek kialakulását, oly módon, hogy természetes úton fontos tápanyagokat:                                                                                Az ésszerű táplálkozás alapjai:                                                                                              eszenciális vitaminokat                                                                                                          - eszenciális aminósavakat  juttatunk a szervezetünkbe.                                                      - Szénhidrátok (cukrok, gabonafélék)                                                                                      - Zsírok (állati, növényi olajok)                                                                                                  - Fehérjék (állati, növényi, bab, borsó, szója, lencse) Energiaszegény tápanyagok - Ásványi anyagok (Fe, Mg, Ca, K, Zn, szelén stb.)                                                                  - Vitaminok-Rostanyagok (ballasztanyagok)                                                                           - víz

 

Élelmiszercsoportok:                                                                                                                   -Vízben gazdag növények, zöldségek, gyümölcsök, bogyósok, gombák, déli gyümölcsök                                                                                                                                - Gabonafélék, magok, olajos magvak, diófélék                                                                      - Közvetlen állati eredetű termékek: tej, tejtermék, tojás, hús, hal, rákok stb.                    - Fűszerek                                                                                                                                   -Tengeri élőlények (növényi, állati) Egészséges táplálkozásal kotóelemei                           - Ballasztanyagok                                                                                                                       - Gabonák és gabonatermékek                                                                                                 - Zöldségek, gyümölcsök, bogyósok, gombák

 

Mi a ballasztanyag?                                                                                                                   - Olyan anyagok, melyek a bélrendszerből nem szívódnak fel, ezért a széklettel        kiürülnek                                                                                                                                       - Sem kalóriát, sem más építőanyagot nem jelent a szervezet számára                               - Napi optimális bevitel: 40-50 gr.Változik-e a ballasztanyag                                                 - tartalom a feldolgozáskor?                                                                                                     - Nem történik lényeges változás-Nem is bomlanak le 

 

Ballasztanyag hiánynál kialakuló általános hatás:                                                                 - Túlsúly, érelmeszesedés, magas vérnyomás Epekőképződés, rákra való hajlam             - Méregtelenítés elégtelensége a szervezetben                                                                       - Székrekedés, aranyér                                                                                                               - Visszér tágulat-Vakbélgyulladás, béltágulat, bélrák 

 

Ballasztanyagok fajtái:                                                                                                              - Cellulóz és hemicellulóz (gyökér, káposztafélék, spárga, bab, gabonák)                          - Pektinek (húsos gyümölcsökben)                                                                                          - Ligninek (ananász, zöldség, gabonaszemek, tengeri alga) 

 

Töltő és duzzasztóanyagok:                                                                                                      - A cellulóz és lignin nem képes duzzadni, -ezért töltőanyagnak hívjuk                              - A hemicellulócok és pektinek képesek megduzzadni –ezek a duzzasztóanyagok            -Több folyadékra van szükségük-pl. 100 gr korpa 500 ml vizet képes megkötn Tápláléknövények hatóanyagai Alma(fa) –Malus domestica-Pektinjei megkötik a bélben lévő méreganyagokat-Reszelve naponta 1000-1500 g–hasmenésnél

 

 Almaecet:                                                                                                                      naponta reggel vagy étkezések között-2 teáskanál mézzel összekeverve, másfél deci vizet hozzáadva meginni (görcsoldó)

 

Articsóka–Cynara cardunculus-Cynarin-keserűanyag tartalmú-16. században potencianövelő, 18. század sárgaságra, 19. sz-tól epebántalmakra ajánlott-Cellulitis, narancsbőr, cukorbetegség, epehólyag, máj, köszvény Keserűanyag tartalma magas:-1 :11.500 x hígításban fogyasztható                                                                                            - Hathetes kúra ajánlott-Levélből nyert hatóanyag adagolás:-Tömény articsókalé esetén -egy evőkanál lé teában elkeverve, vagy főzeléknek 

                                                             

Birs-Kiemelkedően magas pektintartalmú                                                                              - Gyümölcssavak, cserzőanyagok miatt hasmenésnél jó hatású, nyersen fanyar ízű

 

Burgonya–Solanum tuberosum-Zöld részei mérgezőek!                                                        - Görcsoldó és nyálkahártya védő, gyulladáscsökkentő                                                        - Bél –gyomornyálkahártya gyulladásnál 

         

 - Burgonyalé: gyomorfekélynél                                                                                              –a burgonyában lévő mucinok filmszerű bevonatot képeznek a nyálkahártyán                  - Naponta több alkalommal, egy-két gyermek kanállal

 

Cékla-antibakteriális hatású betainja                                                                                       - A betain meggátolja a baktérium fejlődését, szaporodását                                                 - Megakadályozza a betegség kialakulását                                                                             

- naponta egy pohár céklalé ajánlott 

 

Cikória = Mezei katáng–Cichorium intybus                                                                             -Levélcikória: leveleit használjuk                                                                                             -Halványító cikória: gyökeréből főzelék                                                                                  -Gyökércikória: kávépótló-Intibin keserűanyag                                                                                                –epeműködést serkenti                                                                                                              -Gyomor-hasnyálmirigyserkentő,                                                                                               gyulladásos bőrbetegségben is  használják 

 

  Citrom–Citri fructus-Magas gyümölcs -savtartalmú-7 %-a citromsav, sok pektint tartalmaz-Reuma, köszvény, visszérbetegségeknél-Ételek ízesítése, teákhoz

 

Cseresznye–Prunis avium-Cseresznyediéta: 1000 gr/nap                                                       -A legmakacsabb székrekedés is megszűnik                                                                         -Általános erőnlétfokozó, vértisztító

 

Csicsóka-Helianthus tuberosus                                                                                                  -Szénhidráttartalma miatt termesztik                                                                                        -Keményítő helyett inulin található benne (fruktózból álló poliszacharid)-Gumóját fogyasztjuk, cukorbetegeknek kiváló

 

Dinnye–Citrulus lanatus(görög) –Cucumis melo (sárga)                                                         -Sárga-görögdinnye-vízhajtó, székrekedésre, aranyérre, reumatikus betegségekre-Kukurbitacinja miatt nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okozha 

 

 Egres-Magas pektin tartalmú                                                                                                   -Magas gyümölcs-savtartalmú                                                                                                 -Magjai dúzzadóképesek                                                                                                           - Hashajtóhatású 

                                                                                                           

 Káposztafélék =anti ulcus faktor-U-vitamin = speciális fehérjetest = Metil-metionin-szulfonium-bromid-Káposztalé, káposztalevél (savanyítva is)-Káposztalé = succus Brassicae oleraceae -Nyombélfekély, gyomorfekély 

 

Körte–Pyrus communis-Körtediéta: klimax időszakéban, magas vérnyomásnál-1500-2000 gr. körte két napig, mást nem enni-A húsában lévő kősejteknek az érési folyamatban van szerepük-Az érzékeny bélrendszerűek nyersen ne fogyasszák!

 

 Cukorrépából takarmányrépában- kémiai úton vonják ki-A betain segíti a máj méregtelenítő funkcióját                                                                                                           -Reggelente egy pohár nyers répalé-Nagyobb mennyiségű betain a Flacar koncentrátumban található

Medvehagyma–Allium ursinum                                                                                              A gyógynövények között is kiemelkedő hatású, ugyanis tizenkétszer erősebb a hatása a fokhagymáénál. Előnye hogy nincs kellemetlen leheletet.                                            Hatásai:-a szív és érrendszerre csökkenti a vér koleszterin szintjét, vércukorszintet       -lassítja az érelmeszesedést, illetve csökkenti a kialakulását                                               -javítja a memóriát                                                                                                                     -az emésztőrendszerre kifejtett hatása                                                                                   -bélfertőzéseket megszűnteti, szélhajtó, gilisztaűző                                                               -segíti a bélperisztaltikát, enyhíti a belek túlterheltsége és renyhe működése következtében fellépő tüneteket                                                                                              -fontos táplálék az emésztőrendszer gombásodása, illetve salaktalanítás esetén Összetétele:-A-, B1-, B2-, B3-, C-vitamin, magnézium, vas, cink, mangán, kalcium, szelén                                                                                                                  Felhasználása:                                                                                                                           -frissen, apróra vágva, szendvicsekhez, levesekbe, szószokhoz, salátákhoz Méz (részletesen lásd apiterápia)                                                                                                       -Baktériumölő, sebfertőtlenítő, fájdalomcsökkentő, asztma elleni, hasmenésre, immunerősítő

Padlizsán = tojásgyümölcs–Solanum melongena-Nyersen nem fogyasztható!-Zöld részei mérgezőek!-Szolanintartalma magas, koleszterincsökkentő                                     -Párolva serkenti az epe-máj működést

Paprika-Minden fajtája fiatalító szer , az öregedési folyamatok panaszaira                           -Kapszaicin az erős paprikában                                                                                               –segíti az emésztőnedvek működését                                                                                     -Általános erősítő hatású                                                                                                           -Magas C-vitamin tartalmú Paradicsom                                                                                   –Lycopersicon esculentum                                                                                                       -Zöld részei mérgezőek!                                                                                                             

Paradicsom -Görcsös székrekedésnél paradicsomlé, naponta 1-3 dl-t meginni-A benne található gyümölcssavak magukba szívják a folyadékot-megnövelik a salakanyag termelés

 

Tök                                                                                                                                              -Enyhe vízhajtó                                                                                                                            –párolva fogyasztva                                                                                                                   -Tökmag -tökmagolaj: galandféreg elleni szer                                                                         -Kezdődő prosztata megnagyobbodásra                                                                                –olajtökmagból készült olaj Zab                                                                                                -Vérkoleszterin csökkenti, a szívizmot erősíti,rákmegelőző anyagokat tartalmaz -Bőrgyulladás ellen

 

Zeller–Apium graveolens                                                                                                          -Leveleit zölden fogyasztva                                                                                                      -Gumója nyersen reszelve és főzve                                                                                        -Általános erősítő, potencianövelő, köszvény                                                                        -Légcsőhurut, húgyhólyag gyulladás

 

 Forrás: Enkk vizsgaanyagának felhasználásával összeállította                                                                                                          Gonzlik György, akkreditált fitoterapeuta

 

Kapcsolat

A bejegyzés trackback címe:

https://osigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr7615677906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása