„Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk"
Az egészséges táplálkozással, megelőzzük a betegségek kialakulását, oly módon, hogy természetes úton fontos tápanyagokat: Az ésszerű táplálkozás alapjai: eszenciális vitaminokat - eszenciális aminósavakat juttatunk a szervezetünkbe. - Szénhidrátok (cukrok, gabonafélék) - Zsírok (állati, növényi olajok) - Fehérjék (állati, növényi, bab, borsó, szója, lencse) Energiaszegény tápanyagok - Ásványi anyagok (Fe, Mg, Ca, K, Zn, szelén stb.) - Vitaminok-Rostanyagok (ballasztanyagok) - víz
Élelmiszercsoportok: -Vízben gazdag növények, zöldségek, gyümölcsök, bogyósok, gombák, déli gyümölcsök - Gabonafélék, magok, olajos magvak, diófélék - Közvetlen állati eredetű termékek: tej, tejtermék, tojás, hús, hal, rákok stb. - Fűszerek -Tengeri élőlények (növényi, állati) Egészséges táplálkozásal kotóelemei - Ballasztanyagok - Gabonák és gabonatermékek - Zöldségek, gyümölcsök, bogyósok, gombák
Mi a ballasztanyag? - Olyan anyagok, melyek a bélrendszerből nem szívódnak fel, ezért a széklettel kiürülnek - Sem kalóriát, sem más építőanyagot nem jelent a szervezet számára - Napi optimális bevitel: 40-50 gr.Változik-e a ballasztanyag - tartalom a feldolgozáskor? - Nem történik lényeges változás-Nem is bomlanak le
Ballasztanyag hiánynál kialakuló általános hatás: - Túlsúly, érelmeszesedés, magas vérnyomás Epekőképződés, rákra való hajlam - Méregtelenítés elégtelensége a szervezetben - Székrekedés, aranyér - Visszér tágulat-Vakbélgyulladás, béltágulat, bélrák
Ballasztanyagok fajtái: - Cellulóz és hemicellulóz (gyökér, káposztafélék, spárga, bab, gabonák) - Pektinek (húsos gyümölcsökben) - Ligninek (ananász, zöldség, gabonaszemek, tengeri alga)
Töltő és duzzasztóanyagok: - A cellulóz és lignin nem képes duzzadni, -ezért töltőanyagnak hívjuk - A hemicellulócok és pektinek képesek megduzzadni –ezek a duzzasztóanyagok -Több folyadékra van szükségük-pl. 100 gr korpa 500 ml vizet képes megkötn Tápláléknövények hatóanyagai Alma(fa) –Malus domestica-Pektinjei megkötik a bélben lévő méreganyagokat-Reszelve naponta 1000-1500 g–hasmenésnél
Almaecet: naponta reggel vagy étkezések között-2 teáskanál mézzel összekeverve, másfél deci vizet hozzáadva meginni (görcsoldó)
Articsóka–Cynara cardunculus-Cynarin-keserűanyag tartalmú-16. században potencianövelő, 18. század sárgaságra, 19. sz-tól epebántalmakra ajánlott-Cellulitis, narancsbőr, cukorbetegség, epehólyag, máj, köszvény Keserűanyag tartalma magas:-1 :11.500 x hígításban fogyasztható - Hathetes kúra ajánlott-Levélből nyert hatóanyag adagolás:-Tömény articsókalé esetén -egy evőkanál lé teában elkeverve, vagy főzeléknek
Birs-Kiemelkedően magas pektintartalmú - Gyümölcssavak, cserzőanyagok miatt hasmenésnél jó hatású, nyersen fanyar ízű
Burgonya–Solanum tuberosum-Zöld részei mérgezőek! - Görcsoldó és nyálkahártya védő, gyulladáscsökkentő - Bél –gyomornyálkahártya gyulladásnál
- Burgonyalé: gyomorfekélynél –a burgonyában lévő mucinok filmszerű bevonatot képeznek a nyálkahártyán - Naponta több alkalommal, egy-két gyermek kanállal
Cékla-antibakteriális hatású betainja - A betain meggátolja a baktérium fejlődését, szaporodását - Megakadályozza a betegség kialakulását
- naponta egy pohár céklalé ajánlott
Cikória = Mezei katáng–Cichorium intybus -Levélcikória: leveleit használjuk -Halványító cikória: gyökeréből főzelék -Gyökércikória: kávépótló-Intibin keserűanyag –epeműködést serkenti -Gyomor-hasnyálmirigyserkentő, gyulladásos bőrbetegségben is használják
Citrom–Citri fructus-Magas gyümölcs -savtartalmú-7 %-a citromsav, sok pektint tartalmaz-Reuma, köszvény, visszérbetegségeknél-Ételek ízesítése, teákhoz
Cseresznye–Prunis avium-Cseresznyediéta: 1000 gr/nap -A legmakacsabb székrekedés is megszűnik -Általános erőnlétfokozó, vértisztító
Csicsóka-Helianthus tuberosus -Szénhidráttartalma miatt termesztik -Keményítő helyett inulin található benne (fruktózból álló poliszacharid)-Gumóját fogyasztjuk, cukorbetegeknek kiváló
Dinnye–Citrulus lanatus(görög) –Cucumis melo (sárga) -Sárga-görögdinnye-vízhajtó, székrekedésre, aranyérre, reumatikus betegségekre-Kukurbitacinja miatt nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okozha
Egres-Magas pektin tartalmú -Magas gyümölcs-savtartalmú -Magjai dúzzadóképesek - Hashajtóhatású
Káposztafélék =anti ulcus faktor-U-vitamin = speciális fehérjetest = Metil-metionin-szulfonium-bromid-Káposztalé, káposztalevél (savanyítva is)-Káposztalé = succus Brassicae oleraceae -Nyombélfekély, gyomorfekély
Körte–Pyrus communis-Körtediéta: klimax időszakéban, magas vérnyomásnál-1500-2000 gr. körte két napig, mást nem enni-A húsában lévő kősejteknek az érési folyamatban van szerepük-Az érzékeny bélrendszerűek nyersen ne fogyasszák!
Cukorrépából takarmányrépában- kémiai úton vonják ki-A betain segíti a máj méregtelenítő funkcióját -Reggelente egy pohár nyers répalé-Nagyobb mennyiségű betain a Flacar koncentrátumban található
Medvehagyma–Allium ursinum A gyógynövények között is kiemelkedő hatású, ugyanis tizenkétszer erősebb a hatása a fokhagymáénál. Előnye hogy nincs kellemetlen leheletet. Hatásai:-a szív és érrendszerre csökkenti a vér koleszterin szintjét, vércukorszintet -lassítja az érelmeszesedést, illetve csökkenti a kialakulását -javítja a memóriát -az emésztőrendszerre kifejtett hatása -bélfertőzéseket megszűnteti, szélhajtó, gilisztaűző -segíti a bélperisztaltikát, enyhíti a belek túlterheltsége és renyhe működése következtében fellépő tüneteket -fontos táplálék az emésztőrendszer gombásodása, illetve salaktalanítás esetén Összetétele:-A-, B1-, B2-, B3-, C-vitamin, magnézium, vas, cink, mangán, kalcium, szelén Felhasználása: -frissen, apróra vágva, szendvicsekhez, levesekbe, szószokhoz, salátákhoz Méz (részletesen lásd apiterápia) -Baktériumölő, sebfertőtlenítő, fájdalomcsökkentő, asztma elleni, hasmenésre, immunerősítő
Padlizsán = tojásgyümölcs–Solanum melongena-Nyersen nem fogyasztható!-Zöld részei mérgezőek!-Szolanintartalma magas, koleszterincsökkentő -Párolva serkenti az epe-máj működést
Paprika-Minden fajtája fiatalító szer , az öregedési folyamatok panaszaira -Kapszaicin az erős paprikában –segíti az emésztőnedvek működését -Általános erősítő hatású -Magas C-vitamin tartalmú Paradicsom –Lycopersicon esculentum -Zöld részei mérgezőek!
Paradicsom -Görcsös székrekedésnél paradicsomlé, naponta 1-3 dl-t meginni-A benne található gyümölcssavak magukba szívják a folyadékot-megnövelik a salakanyag termelés
Tök -Enyhe vízhajtó –párolva fogyasztva -Tökmag -tökmagolaj: galandféreg elleni szer -Kezdődő prosztata megnagyobbodásra –olajtökmagból készült olaj Zab -Vérkoleszterin csökkenti, a szívizmot erősíti,rákmegelőző anyagokat tartalmaz -Bőrgyulladás ellen
Zeller–Apium graveolens -Leveleit zölden fogyasztva -Gumója nyersen reszelve és főzve -Általános erősítő, potencianövelő, köszvény -Légcsőhurut, húgyhólyag gyulladás
Forrás: Enkk vizsgaanyagának felhasználásával összeállította Gonzlik György, akkreditált fitoterapeuta