A kakaóbab hatásos lehet a következő egészségügyi problémák megelőzésében: magas vérnyomás, koleszterin, elhízás, makula degeneráció, székrekedés, cukorbetegség, asztma, rák, krónikus fáradtság szindróma és a különböző idegrendszeri betegségek. Hasznos a gyors sebgyógyuláshoz, a bőrápoláshoz, és elősegíti a szív- és érrendszeri egészség, és az agy egészségi állapotának javítását. Segít a rézhiány és a magnéziumhiány kezelésében, hangulatnövelő tulajdonságokkal rendelkezik, és védőhatást fejt ki az idegrendszert károsító hatásokkal szemben.
A kakaóbab teljes súlyának 12-18%-kát teszik ki a flavonoidok! Napi 900 milligramm kakaó-flavonoid bevitelével már jelentős mértékben támogathatjuk az agy megfelelő működését, amihez megközelítőleg 6 gramm (5-7 szem) kakaóbabot kell elfogyasztanunk naponta.