A szőlőmag élettani hatásai
2020. szeptember 02. írta: Gonzlik

A szőlőmag élettani hatásai

img.jpg

A szőlőmagok a szőlőszem belsejében találhatóak – általában párosával. Míg a szőlőmag régebben jelentéktelen élelmiszeripari hulladéknak számított, mára már kutatásokkal igazolták, hogy nagyon értékes bioaktív anyagokban gazdag alapanyag. A belőlük készült őrlemény, olaj és kivonat rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a vérben fellelhető antioxidánsok mennyiségét (főként a kékszőlő magjából készült termékek). Az antioxidánsok hatástalanítják a szervezetben felgyülemlő káros szabadgyököket – megakadályozva, hogy azok roncsolják a sejteket –, lassítják az öregedési folyamatokat, és mintegy funkcionális élelmiszerként csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát, javítják a közérzetet és az egészségi állapotot. A szőlőmagból készült kivonat jótékony hatásait 1936-ban Dr. Szentgyörgyi Albert írta le – és ő mondta ki először, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst.

Mi található a szőlőmagban?

A szőlőmag tartalmaz rostokat, fehérjét, olajokat, tanninokat, nagy mennyiségben antioxidánsokat, mint például E-vitamint, flavonoidokat, linolénsavat, polifenolokat (például rezveratrolt, amelynek közismerten és bizonyítottan kedvező élettani hatásai vannak). Mi sem bizonyítja jobban a rezveratrol hatását, mint az a „francia paradoxonnak” nevezett jelenség, amelyet epidemiológiai vizsgálatok során figyeltek meg. Franciaországban ugyanis a magas zsírfogyasztás ellenére alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálozási arány, mint más hasonló fejlettségű államokban. Azt feltételezik, hogy ez a vörösborfogyasztási szokásokkal áll összefüggésben. A vörösborban – és a kék szőlőben – található rezveratrol kedvező élettani és biokémiai hatásai széleskörűek: tágítja az ereket, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, csökkenti a gyulladásokat, gátolja a daganatok növekedését, lassítja az öregedést, megakadályozhatja a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását.

Szőlőmagolaj

A szőlőmagokból hideg sajtolással – egy viszonylag drága és bonyolult eljárással – szőlőmagolajat készítenek. Ennek során a magokat megtörik, rostálják, megszárítják, portalanítják, majd nagy nyomáson kipréselik belőlük az olajat. Az így, szinte cseppenként kinyert olaj minősége lényegesen jobb az olcsóbb, nagyüzemi módszerekkel – hőkezeléssel vagy oldószeres eljárással – létrehozott olajénál, mert nem károsodik a tápanyag- és bioaktívantioxidáns-tartalom. A szőlőmagolaj többszörösen telítetlen zsírsavakból áll: 72%-a linolsav, 16%-a olajsav, 7%-a palmitinsav, 4%-a sztearinsav, kevesebb mint 1%-a α-linolénsav. Nagyon gazdag E-vitaminban. Színe zöldessárga, illata a dióéhoz hasonló, íze kellemes. Mivel jobban bírja az akár 200°C-os hőkezelést is, mint a többi olaj, ha sütéshez használjuk, kevesebb káros égéstermék keletkezik, és az íze sem változik meg. Emellett használhatjuk salátákhoz, páclevek készítésénél is. Bioaktív hatóanyagai: bioflavonolok, antioxidánsok, klorofill, oligomer procianidinok, polifenolok (pl. resveratrol), fenolok, tokoferol (E-vitamin), szteoridok. Tartalmaz A-,C-,F-vitamint és B-vitaminokat.                                                                                                                                Egészségre gyakorolt hatásai megsokszorozódnak, hiszen külsőleg-belsőleg egyaránt alkalmazható. Telítetlenzsírsav-összetételének köszönhetően kedvezően hat az idegrendszerre és az érrendszerre. Szabályozza a sejtek vérellátását – segítve ezzel a bőr és a kollagénrostok rugalmasságának megőrzését. (Emiatt a kozmetikai ipar kéz- és arckrémekhez, fürdő- és masszázsolajokhoz keveri). Véd az érelmeszesedéstől azáltal, hogy növeli a „jó”, azaz a HDL-koleszterin szintjét, és csökkenti a „rossz”, azaz az LDL-koleszterin szintjét. Csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét, lassítja az öregedést, védi a sejteket a káros hatásoktól, enyhíti a változókor tüneteit, javítja az emlékezőtehetséget.

Szőlőmagőrlemény

A szőlőmag felhasználásának másik lehetősége a hideg sajtolással kipréselt szőlőmagok mikroőrleménnyé alakítása, amelynek eredményeképpen minden a szőlőmagban megtalálható antioxidáns még koncentráltabban lesz jelen. A szőlőmagőrlemény por állagú, frissszőlőmag-ízű, és 100%-osan felszívódik a szervezetben. Az őrleményben van rutin, kaempferol, kvercetin, rezveratrol, katechin, epikatechin, oligomer proantocianidin, P1-, P2-, B1-, B2-, B3-vitamin, értékes ásványi anyagok (vas, magnézium, réz, cink, szelén, kálium). Külsőleg alkalmazva rugalmassá teszi a bőrt, ránctalanít. Belsőleg gyulladáscsökkentő, élénkíti az agyműködést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza az érelmeszesedést, fokozza a véráramlást, csökkentve a hisztamin termelődését enyhíti az allergiás tüneteket, védi a szaruhártyát. Magas rosttartalmával segíti az emésztőrendszer egészségének megőrzését. Rendszeres fogyasztása segít a betegségekből való gyorsabb felgyógyulásban, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Napi ajánlott mennyisége: 3-5 gramm – joghurtba, turmixba, müzlibe, meleg teába keverve, vagy kenyérbe sütve. Bár igen drága, de sütőipari adalékanyagként is alkalmazzák

forrás Részletek: https://www.webbeteg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://osigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr3316185974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása