Szeszes kivonatok - Tinktúrák
2020. május 09. írta: Gonzlik

Szeszes kivonatok - Tinktúrák

Vannak növényi hatóanyagok,  amelyeket a gyomor savtartalma nem tud kioldani.  Létfontosságú  anyagokat viszont tinktúra, maceráció*, detoktum**  formában fel tudunk használni, akár homeopátiás szerként is.                                                                Megjegyzés: Pl. Masaru Emoto kutatási eredményei igazolják, a homeopátia létezését. 

Bingeni Szent Hildegard (1098-1179) főapátnő, volt az első, aki a kolsotorban gyógyszertárt működtetett. Az apácák készítettek keneteket, gyógyteákat, gyógycseppeket.

A svájci Paracelsus (1493-1541), orvos-gyógyszerész egész életét, a tanulásnak és az orvoslásnak szentelte.
Tanulmányai végeztével vándororvosként élt. Herbarius című könyvében a gyógyításról és a gyógynövényekről szerzett tapasztalatait fogalmazza meg. Ő volt az első tudós, akinek sikerült a növényekből alkoholos kivonatot (tinktúrát) előállítani.                             - Általánosan elmondható, hogy a növényi hatóanyagok kioldására az alkohol alkalmasabb oldószer mint a víz, vagy a maceráció*.                                                             Az alkohol és a víz keveréke oldja a növények fontosabb hatóanyagait, egyúttal konzerválja is.
- A glicerin vagy ecet bázisú kivonatokat is tinktúraként említik meg, az alkoholos kivonatok mellett.
- A szeszes kivonatok a hatóanyagok oldékonysági viszonyaitól függően, meghatározott töménységű alkohollal készülnek. 
- A vizes kivonatokkal szemben előnyük, hogy hosszabb ideig, 1 - 2 évig is eltarthatók. A gyógyszertári készítésű tinktúráknál a drog, valamint a kivonószer aránya 1:5 - 1:10. Az adagok általában cseppenként értendők. 55 - 60 csepp =1gramm.
- Tinktúrák szintén készíthetőek egy és több drog keverékéből is. 

Például a fokhagyma tinktőrában a fokhagyma réztartalma  (magyar fokhagyma esetén) láthatóvá vállik 

img_2790.JPG 

fokhagyma_tink.JPGmaceráció*= hideg áztatás                                                                                                                                      detoktum**= főzet

alsó kép lemezes(gyalult) fokhagyma tinktűra 

Forrás: Enkk vizsgaanyagának felhasználásával összeállította Gonzlik György, akkreditált fitoterapeuta  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://osigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr3415673952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása