Az orvosi piócával történő gyógyítás ősidőkre nyúlik vissza.
A földön 100-nál több piócafaj él, amelyeknek a táplálékát, a környezetében fellelhető élőlények testnedve, vagy vére jelenti.
De csak két faj az, amely gyógyászati célra alkalmas. Ez a két faj, Európában őshonos, úgy hívják, hogy Hirudo Medicinális (ezek egyike, a magyar gyógypióca). A gyógypióca, az ultrahangot használó élőlények csoportjába tartozik. Táplálékát ultrahang segítségével fertőtleníti, minden baktériumot, vírust, még a hív vírust is megöli a táplálékában, és annak környezetében. Három anyagot juttat a gyógyulni vágyó kliens szervezetébe: 1. Fájdalomcsillapítót (azért, hogy zavartalanul tudjon táplálkozni). 2. Görcsoldót (a könnyebb táplálkozás érdekében). 3. Gyulladáscsökkentőt (célja: a táplálék előfertőtlenítése). Ezek természetes, mellékhatások nélküli anyagok (nem szintetikusan előállítottak, valamint 10-szer hatásosabbak minden szintetikus anyagnál!).
Fő hatóanyaga: a természetes módon előállított hirudin. (A hirudin szintetikus változatával nap mint nap találkozhatunk, a gyógyhatásúnak mondott készítményekben.) Ezen kívül 100-120 enzimet használ arra, hogy a táplálékát feljavítsa. Ezek az enzimek is bekerülnek a kezelt beteg szervezetébe. Ezek figyelembevételével mondható, hogy gyógypiócával a betegségek mellékhatások nélkül gyógyíthatók, ellenjavallatok figyelembe vételével